Velen van ons willen een lang en gezond leven leiden. We willen het verouderingsproces vertragen en onze jeugdige uitstraling behouden en ons jong voelen, zelfs op oudere leeftijd.
De zoektocht naar de fontein van de jeugd wordt belicht in film en literatuur. Alleen al in de Verenigde Staten is de wens om de jeugd in stand te houden en veroudering tegen te gaan een miljardenindustrie, met gezichtscrèmes, plastische chirurgie en verschillende rages en trucs waardoor mensen zonder aarzelen geld uit hun portemonnee halen.
Een van de interessegebieden binnen de categorie anti-veroudering is caloriebeperking en hoe dit het verouderingsproces kan vertragen.
Kan Je Het Verouderingsproces Vertragen Door Het Verlagen Van De Calorieinname?
Tientallen jaren van onderzoek met laboratoriumratten hebben gesuggereerd dat het beperken van de calorie-inname de levensverwachting van deze dieren met minstens 40% kan verlengen. Deze knaagdieren, die dagelijks 30% minder calorieën kregen, bleken langer te leven dan de andere dieren die naar tevredenheid werden gevoerd.
Maar is het eten van minder calorieën voldoende om het verouderingsproces bij mensen te vertragen? Staat de zogenaamde “fontein van de jeugd” recht voor ons?
Sirtuin Productie
Ooit gehoord van hoe rode wijn u kan helpen langer te leven? Een van de redenen waarom het drinken van een glas rode wijn ’s avonds als gunstig wordt beschouwd, is omdat het resveratrol bevat, een chemische stof die de productie van sirtuïnen stimuleert. Sirtuins zijn een klasse van eiwitten waarvan wordt aangenomen dat ze het verouderingsproces vertragen, en hun productie is nauw verbonden met caloriearme diëten.
Genetische Activiteiten
Onderzoekers suggereren dat het verminderen van uw calorie-inname het gedrag van ongeveer 900 genen beïnvloedt. Vooral koolhydraten hebben invloed op een grotere groep genen die verband houden met leren, geheugenvorming en veroudering.
Lagere Stofwisselingssnelheden
Een hoge calorie-inname leidt technisch gezien tot een hogere stofwisseling, of de hoeveelheid energie die het lichaam gebruikt om normale lichaamsfuncties uit te voeren.
Volgens nieuwe studies gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, zijn mensen met een hogere stofwisseling gevoeliger voor vroegtijdig overlijden als gevolg van natuurlijke oorzaken in vergelijking met degenen met een lagere stofwisseling.
Hogere stofwisselingssnelheden zijn ook in verband gebracht met de verhoogde productie van vrije radicalen, waarvan bekend is dat ze het verouderingsproces versnellen en ernstige schade aan belangrijke organen veroorzaken.
Houd er rekening mee dat de stofwisseling op natuurlijke wijze vertraagt naarmate we ouder worden, en dit leidt vaak tot gewichtstoename omdat mensen hun eetgewoonten niet veranderen om deze vertraging te compenseren. Dus als je de theorie onderschrijft dat een langzame stofwisseling het verouderingsproces vertraagt, en je onderneemt geen actie om het te verhogen naarmate je ouder wordt, dan moet je ook zeker zijn dat je minder voedsel eet, anders kom je aan.
Lagere T3-niveaus
Interessant is dat caloriearme diëten de productie van het schildklierhormoon trijoodthyronine (T3) verminderen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de meeste fysiologische processen die in het lichaam plaatsvinden, waaronder regulering van de lichaamstemperatuur, metabolisme en groei en ontwikkeling.
Daarom is het logisch dat lagere T3-niveaus het verouderingsproces kunnen beïnvloeden, hoewel deze theorie meer bewijs nodig heeft.
Minder Risico Op Chronische Ziekten
We zijn ons er terdege van bewust dat voeding een grote rol speelt bij het ontstaan van chronische ziekten, zoals diabetes en hartaanvallen. Met deze omstandigheden zal het een uitdaging zijn om een optimale gezondheid te behouden en het leven te verlengen.
Laten we het eerst hebben over obesitas. Hoe meer je eet, hoe groter de kans dat je aankomt. Met te veel lichaamsvet is het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes groter. Bovendien kan overgewicht insulineresistentie veroorzaken, wat leidt tot diabetes type 2 die het risico op vroegtijdig overlijden verhoogt.
Ten tweede heeft het iets te maken met uw voedselkeuzes. Bij een hoge calorie-inname is de kans groter dat u niet let op wat u eet. Daarom moet u bij het kiezen van uw eten rekening houden met gezond verstand. Kies voedingsmiddelen die u langer verzadigd kunnen houden en voedingsmiddelen die boordevol voedingsstoffen zitten, maar geen calorieën.
Nutriëntendichtheid is een term die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven dat de meeste calorieën bevat voor calorieën. Dus hoewel een stuk appeltaart bijna dezelfde calorieën kan bevatten als een kipfilet, zijn ze niet gelijk omdat de kipfilet je belangrijke voedingsstoffen zal geven, terwijl de appeltaart dat niet doet.
Conclusie
Uw calorie-inname kan al dan niet een direct effect hebben op het verouderingsproces. Het is een complex web waarbij veel factoren betrokken zijn, die in combinatie de levensduur kunnen verlengen. Hoewel onderzoek naar caloriebeperking bij dieren al meer dan 80 jaar duurt, is het onderzoek bij mensen nog vrij beperkt.
Er is inderdaad meer bewijs nodig om deze beweringen over het verband tussen een caloriearm dieet en veroudering te ondersteunen.
Het goede nieuws met deze theorie is dat u niets te verliezen heeft door uw calorie-inname op een gezonde manier te verlagen, passend bij uw dagelijkse activiteitsniveaus.
Gebruik een online caloriecalculator om erachter te komen hoeveel calorieën u moet eten om op gewicht te blijven of om af te vallen. Dit aantal is gebaseerd op uw leeftijd, gewicht en activiteitenniveau. Gebruik dit nummer om zeker te zijn en blijf binnen uw limieten en onthoud dat hoe actiever u bent, hoe meer u kunt eten en toch uw ideale gewicht kunt verliezen of behouden.
Wanneer u zich bewust wordt van wat u eet, kunt u een gezond gewicht behouden en het ontstaan van chronische ziekten voorkomen. Het gedeelte waar veroudering wordt vertraagd, is misschien een extra bonus!