Welke Soorten Vitaminen B Zijn Er?


B-vitamines zijn in water oplosbaar en essentieel voor veel functies in het lichaam; het is van vitaal belang dat we van elk een voldoende hoeveelheid hebben. Deze vitamines zijn essentieel voor veel interne lichaamsfuncties, waaronder het:

  • zenuwstelsel,
  • het immuunsysteem,
  • gezonde bloedcellen en
  • celdeling.

Bovendien helpen B-vitamines om gestaag energie vrij te maken uit het voedsel dat we eten, zodat we niet afhankelijk zijn van suikerachtige en ongezonde tussendoortjes tussen de maaltijden.

B Vitaminen kunnen gemakkelijk worden vernietigd door alcohol, koken en bepaalde voedselverwerkingstechnieken; Daarom zijn witte bloemproducten minder voedzaam dan volkorenproducten.

De verschillende soorten B-vitamines

Het is een feit dat B-vitamines een groep zijn die bestaat uit acht verschillende soorten vitamines; de meest bekende soorten zijn foliumzuur, B12 en thiamine. Hoewel ze allemaal enigszins verschillende functies hebben, zijn er lichamelijke ziekten die verband houden met een tekort aan dergelijke vitamines. Enkele van de belangrijkste vitamines worden hieronder besproken.

Foliumzuur

Foliumzuur is een supplement dat eenmaal in het lichaam in foliumzuur verandert. Folaten zijn essentieel voor DNA-herstel en celgroei; dit is vooral belangrijk in levensfasen zoals zuigelingen en zwangerschap. Het is belangrijk dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervoor zorgen dat ze voldoende foliumzuursupplementen innemen; voordelen voor het ongeboren kind en vrouwen zijn er in overvloed.

Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om niet alleen voedingsmiddelen met veel foliumzuur te consumeren, maar ook om foliumzuursupplementen in te nemen. Hoewel het lichaam wat in reserve heeft, zal er een tekort optreden als er gedurende een redelijke tijd geen supplementen zijn. Een tekort kan leiden tot depressie, verwarring, bloedarmoede en uiteindelijk, tijdens de zwangerschap, afwijkingen van de foetus. Foliumzuur lijkt ook voordelen te hebben bij het verminderen van de waarschijnlijkheid en ernst van andere gezondheidsproblemen, waaronder beroertes en vruchtbaarheid.

groente spies

Voedselbronnen zijn onder meer: ​​zoals de naam al aangeeft, bevat bladvoedsel veel foliumzuur, inclusief groene bladgroenten, zoals raapgreens en spinazie, samen met verschillende soorten vers fruit. Met foliumzuur verrijkt voedsel omvat verschillende pasta’s, brood en andere granen.

Vitamine b12

Vitamine B12 is belangrijk voor het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Vitamine B12 kan worden verkregen via dierlijke producten zoals eieren, melk en schaaldieren. Vitamine B12 is ook als supplement verkrijgbaar bij veel natuurvoedingswinkels en via je huisarts.

Een tekort aan B12 in het lichaam kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de hersenen als het zenuwstelsel; zelfs bij een klein tekort kunnen symptomen optreden zoals geheugenverlies, vermoeidheid en depressie.

Voedselbronnen zijn onder meer: ​​Dierlijk voedsel, zoals rundvlees, is de enige natuurlijke bron van vitamine B12, samen met schaaldieren, kokkels, krab en mosselen. Veel producten zijn er ook mee verrijkt, waaronder granen en sojaproducten.

Niacine

Niacine staat ook bekend als B3 en is belangrijk voor veel reacties in het lichaam, waaronder celsynthese. Van niacine is aangetoond dat het gunstig is voor het cardiovasculaire systeem en de bijbehorende gezondheidsproblemen.

Voedselbronnen zijn onder meer: ​​Het is relatief gemakkelijk om voldoende niacine binnen te krijgen, omdat het aanwezig is in voedingsmiddelen zoals

  • pinda’s,
  • linzen,
  • vis en
  • vlees.

Riboflavine

Riboflavine, ook wel B2 genoemd, is essentieel om de basisbouwstenen van het lichaam te creëren en te onderhouden. Een tekort leidt tot symptomen zoals keelpijn, geboorteafwijkingen als een vrouw een tekort heeft tijdens de zwangerschap, bloedarmoede en een vette huid.

Voedselbronnen zijn onder meer: ​​Riboflavine wordt in veel voedselbronnen aangetroffen, waaronder

  • melk,
  • kaas,
  • gist,
  • champignons en
  • amandelen.

Pantotheenzuur

Pantotheenzuur, beter bekend als B5, is essentieel voor het metaboliseren van koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Bovendien produceert het rode bloedcellen en hormonen zoals steroïden. B5 is overal verkrijgbaar in veel verschillende vormen, maar wordt het vaakst aangetroffen in melk, eieren en pinda’s. Het is uitzonderlijk ongebruikelijk, maar wordt gekenmerkt door vermoeidheid, braken en obstipatie.

Voedselbronnen van Pantotheenzuur zijn onder meer: ​​

  • kaas,
  • yoghurt,
  • asperges,
  • spinazie,
  • vis,
  • eieren,
  • kip en
  • verrijkte granen.

Thiamine

Het lichaam gebruikt thiamine om de eetlust te reguleren en ondersteunt de stofwisseling.

Voedselbronnen van thiamine zijn onder meer:

  • ​​donkergroene bladgroenten,
  • varkensvlees,
  • verrijkte granen,
  • tarwekiemen,
  • groene erwten,
  • linzen,
  • amandelen en
  • verrijkte rijst.
graan veld

Symptomen van vitamine B-tekort

De symptomen van een vitamine B-tekort lijken sterk op een groot aantal andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om zelf geen diagnose te stellen van een bepaald vitaminetekort.

Bovendien is het altijd een goed idee om met uw gezondheidsdeskundige te praten voordat u ingrijpende wijzigingen in uw dieet aanbrengt. Door dagelijks een uitgebalanceerd dieet te volgen, zult u waarschijnlijk merken dat u al voldoende B-vitamines binnenkrijgt.

Recent Posts