De voedings- en gezondheidsvoordelen van Chia zaden
Chia-zaden worden al eeuwen door de mensheid gebruikt voor hun gezondheidsvoordelen. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruiken deze zaden al generaties lang in hun voeding. Tegenwoordig genieten mensen over de hele wereld van chiazaden en de verschillende voedingsvoordelen ervan.
De krachtige kleine chia-zaden zitten boordevol vitamines en mineralen en ze zijn gemakkelijk toe te voegen aan een dagelijks dieet. Ze worden toegevoegd aan dranken, gebruikt in gebakken goederen, salades en nog veel meer. Deze zaden zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen en antioxidanten en ze hebben een lange lijst met gezondheidsvoordelen.
Voedingswaarde van Chia Seeds
Zeggen dat chiazaad goed voor je is, is een grote understatement. Deze kleine zaadjes worden geleverd met een verscheidenheid aan superkrachten die zich richten op verschillende gezondheidsproblemen waarmee mensen mogelijk te maken hebben. Ze kunnen bepaalde ongemakken helpen verminderen, problemen voorkomen en zelfs het risico op bepaalde gezondheidsrisico’s verminderen, wanneer ze correct worden gebruikt. De volgende zijn slechts enkele van de vele voedingswaarden van chiazaden:
Essentiële Omega-3 en Omega-6 vetzuren
Chia-zaden zijn een goede bron van omega-3-vetzuren, die vitale meervoudig onverzadigde vetten zijn. Vanwege het lipidenprofiel van het chiazaad, dat bestaat uit ongeveer 60% omega-3 vetzuren, of 4915 mg per gram, zijn ze een van de rijkste plantaardige bronnen van essentiële vetzuren.
In het bijzonder zijn ze een grote bron van alfa-linoleenzuur, ook bekend als ALA. De omega-3 vetzuren in chiazaad zijn geweldig om ontstekingen en een hoog cholesterolgehalte te helpen verminderen. Ook kunnen de cognitieve vaardigheden en prestaties aanzienlijk verbeteren. Veel studenten voegen deze zaden toe aan thee en water om hen te helpen geconcentreerd en alert te blijven bij het studeren.
Ze bevatten ook 1620 mg Omega-6-vetzuren per gram, een stortvloed van goedheid voor de gezondheid van het hart.
antioxidanten
Chia-zaden zijn een goede bron van antioxidanten en helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, kanker en de negatieve gevolgen van veroudering. Door grote hoeveelheid aan antioxidanten in chiazaden zijn ze ongelooflijk duurzaam en hebben ze een lange houdbaarheid. Chia-zaden kunnen wel tot twee jaar mee zonder koeling, maar u zult ze waarschijnlijk lang daarvoor al op hebben!
Vezel
Vezels zijn geweldig om de darmen regelmatig te houden, cholesterol te verlagen, ontstekingen te verminderen en je een vol gevoel te geven na een gezonde maaltijd. Chia-zaden bevatten veel vezels, die binnenkomen met ongeveer 10 gram in slechts 2 eetlepels zaad. Veel mensen vinden het moeilijk om de aanbevolen hoeveelheid vezels in hun dagelijkse voeding te krijgen, dus chiazaadjes zijn een gemakkelijke manier om deze voedingsstof in gezonde doses toe te voegen.
Veel mineralen
Slechts 28 gram chiazaad bevatten:
- tot 18% van de ADH voor calcium
- 30% voor magaan
- 27% voor fosfor en
- 30% voor mangaan.
Deze voedingsstoffen zijn van groot belang om het lichaam te helpen bij het bestrijden van hypertensie en om een gezond gewicht te behouden. Ze zijn ook noodzakelijk zodat je voldoende energie hebt om je dag door te komen.
Gezondheidsvoordelen van Chia zaden
Naast de voedingswaarde van chiazaden komen ze ook met een aantal gezondheidsvoordelen. Deze omvatten het volgende:
-
Bloedsuikerspiegel reguleren
Bloedsuiker is verantwoordelijk voor iemands energie. Wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, kunnen mensen zich licht in het hoofd voelen, traag zijn en erg zwak. Wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, kan dit weer tot ernstige problemen leiden. Chia-zaden zijn handig voor het reguleren van de insulinespiegels van het lichaam door het verminderen van de insulineresistentie en het verlagen van ongewoon hoge niveaus van insuline in het bloed. Dit laat je alert en energiek voelen.
-
Gemakkelijk verteerbaar
Chia-zaden kunnen geheel worden verteerd in tegenstelling tot andere vezelrijke, hoge omega-3 zaden zoals bijvoorbeeld lijnzaad. Chia-zaden zijn hierdoor veel veelzijdiger en kunnen op verschillende manieren aan verschillende gerechten worden toegevoegd. Lijnzaad en dergelijken moeten worden gemalen voor consumptie om hun volledige gezondheidsvoordelen te af te geven. Chia-zaden daar in tegen kunnen heel worden gegeten, gedronken en worden volledig verteerd, ze bieden dan nog steeds dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen en mineralen.
-
Vol blijven
Een van de belangrijkste problemen van een dieeten zijn dat niet ze vol of verzadigd aanvoelen. Veel mensen bedriegen hun eetgewoontes of worstelen simpelweg omdat het voedsel dat ze eten niet voldoende eiwitten of vezels bevat om ze vol en geconcentreerd te houden. Ze merken dat ze honger hebben en een verlangen naar meer ervaren. Chia-zaden bieden verzadiging, waardoor je minder eetlust hebt tussen maaltijden. Door het “gelerende” effect van chiazaden in combinatie met water, thee of andere vloeistoffen, helpen ze je om je langer vol te voelen.
-
Glutenvrij
Voor degenen die een strikt glutenvrij dieet volgen, hoeven zich geen zorgen te maken. Chia-zaden bevatten absoluut geen granen of gluten dus ze kunnen zonder problemen aan een glutenvrije dieet kunnen worden toegevoegd. Zo kan iedereen genieten van de gezondheidsvoordelen van Chia zaden. Zie ook wikipedia.