Pure chocolade is gezond maar hoeveel mag je per dag?


Pure chocolade is gezond, dat is voor velen bekend, maar de vraag die dan meteen bij me opkomt is: hoeveel mag je er nu van per dag? Omdat te veel van iets goeds nooit goed kan zijn, ben ik gaan uitzoeken hoeveel je nu eigenlijk mag op een dag en waarom.

Vanaf 10 gram per dag is pure chocolade al gezond. Het is aan te raden om per dag 10 tot 25 gram te eten, en maximaal mag je 100 gram pure chocolade per dag. Laten we hieronder bekijken waarom dit is, waar je op moet letten en welke chocolade je hiervoor het best kunt nemen. 

pure chocolade is gezond maar hoeveel mag je per dag?
2 stukjes chocolade

waarom is het eigenlijk gezond?

pure chocolade kan helpen om het slechte cholesterol LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) in je lichaam te verlagen en het goede cholesterol HDL in je lichaam (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) te verhogen. Het is goed voor je hart, voor je huid, het is voedzaam en een goed bron van antioxidanten. In dit artikel gaan we verder op in Pure chocolade en de gezondheidsvoordelen

Waarom 10 gram?

Als je een cacaopercentage minimaal 70% cacao neemt zit in 10 gram al voldoende gunstig te zijn voor je gezondheid. Dit is ongeveer gelijk aan 2 kleine blokjes.

Het maximale wat je per dag mag eten is 100 gram en het wat je gezondheid betreft beter in de buurt van de 10 gram te zitten dan de 100 gram.

Is het ongezond als je meer dan 100 gram pure chocolade eet?

100 gram bevat al 530 tot 600 calorieën (kcal), dat is evenveel als 4 belegde boterhammen. Als je dus regelmatig veel chocolade eet, dan neemt de kans op overgewicht ook toe.

Doe je het dus als een gezonde snack, ga dan niet meer eten dan 2 kleine blokjes per dag.

Welke chocolade kun je het beste nemen, pure chocolade of rauwe chocolade?

pure chocolade is gezond maar hoeveel mag je per dag?
cocoa boon

Het korte antwoord is rauwe chocolade. Tijdens het bereiden van de rauwe cacaobonen tot chocolade gaat meer dan de helft van de antioxidanten verloren. ‘Rauw cacaopoeder’ en ‘rauwe chocolade’ heeft daarom een veel hoger gehalte aan antioxidanten. Rauwe chocola is bitterder dan de chocoladerepen die de meeste gewend zijn.

Is rauwe chocolade dan alleen weggelegd voor de echte chocoladeliefhebbers? Nee, echter, wanneer je bijvoorbeeld gewend bent aan de smaak van lichtere chocolade soorten of melkchocolade dan kan de overgang naar rauwe chocolade wel groot zijn. Sommige van ons zullen de smaak meteen kunnen waarderen. Wanneer dit niet zo is, is dit ook geen ramp, je kunt er makkelijk aan wennen. Een van de manieren die kan helpen is om geleidelijk chocolade te kopen met een steeds hoger percentage cacao. Zo kun je langzaam aan de intensere smaak wennen en zal je deze ook steeds meer gaan waarderen.

Begin je met pure chocolade of wil je geen rauwe chocolade, dan kun je nog steeds goed bezig zijn, kies dan een met een zo hoog mogelijk cacao gehalte (het liefst minimaal 70% cacao). Probeer ook een chocolade te vinden waar zo min mogelijk suiker in zit anders gaat dit weer ten koste van alle gezondheidsvoordelen. Een vuistregel is: hoe hoger het cacaopercentage en hoe minder suiker, hoe beter.

Waar kun je rauwe chocolade kopen?

Chocoladerepen zal iedereen wel kunnen vinden bij de supermarkt, let daarbij wel op dat de meesten repen een te laag cacao percentage hebben en te veel suiker, maar er zitten tegenwoordig vaak ook wat puurdere varianten bij, soms tot 85% een enkele keer zelfs 90%.

Rauwe chocolade is soms bij de grotere supermarkten te vinden of bij de “natuur winkel”.

Je kunt het ook online bestellen hier kun je zien wat de prijzen zijn bij Bol.comOpens in a new tab. soms kan het nog wel eens goedkoper zijn.

wanneer kan ik het beste pure chocolade eten?

Chocolade bevat theobromine en cafeïne en die hebben een opwekkend effect. Dit opwekkend effect is een stuk minder als dat van koffie maar als je hier erg gevoelig voor bent kun je beter laat op de avond niet nog een stukje chocola nemen. Hoewel het stimulerend is, als je je beperkt tot 2 kleine blokjes zullen de meesten er niks van merken. Een enkele uitzondering daargelaten zal het moment van de dag dus niet veel uitmaken.

Is chocolade verslavend?

pure chocolade gezond hoeveel per dag stapel

Je hoort wel eens dat in de “gelukmakende stoffen” in chocolade een verslavende werking kan hebben wanneer je regelmatig chocolade eet. Chocolade bevat cafeïne, theobromine en stoffen voor die sterk op anandamide lijken. AnandamideOpens in a new tab. wordt weer in verband gebracht met THC wat weer de werkzame stof is in cannabis. Door deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade stimulerend werkt, een gevoel van verliefdheid of geluk kan geven en daardoor ook nog eens verslavend kan zijn.

Echter die  stoffen zijn in een dusdanig kleine hoeveelheid in chocolade te vinden dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo’s pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect hiervan te ervaren.

Bewaartips

Wanneer je je beperkt tot 2 kleine blokjes zal je de rest meten bewaren to de volgend gelegenheid. Bewaar chocola het liefst op een donkere plaats van rond de 15 graden Celsius. In de koelkast is niet aan te raden, het is er te koud en te vochtig, ook heeft chocola de neiging de smaken van andere etenswaren op te nemen. Je kan zo wel tot bijzondere smaakcombinaties komen, maar ik denk dat chocola met een salami bijsmaak niet zo snel zal aanslaan bij het grote publiek, zoals zoute karamel, kortom de koelkast dus beter niet.

Conclusie

Chocolade kan goed voor je zijn en is gezond, enkel wanneer je je houd aan 10 tot maximaal 100 gram per dag.

Recent Posts