Misschien herinner je je spruitjes als die kleine, ronde groenten die op je bord belandden toen je nog klein was. Zoals de meeste kinderen, wilde je ze waarschijnlijk niet eten of kromp ineen bij de manier waarop ze roken tijdens het koken.
Ondanks deze kleine nadelen werden ze echter niet voor niets op je bord gelegd: ze zijn eigenlijk een van ’s werelds gezondste voedingsmiddelen, waardoor ze een dieetnoodzaak zijn.
Die kleine groenten die meer dan wat dan ook op minikool lijken, zitten boordevol vitamines en mineralen die wonderen kunnen doen voor je lichaam en je immuunsysteem. Ze zijn niet alleen zeer voedzaam, maar ze zijn ook buitengewoon veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden bereid.
Dit betekent dat je verschillende opties hebt om ze aan je dieet toe te voegen, zodat je je nooit zult vervelen met deze perfect bewerkte groenten die met de grootste zorg door de natuur zijn gemaakt.
Wat Zijn Spruitjes?
Spruitjes zien er niet alleen uit als minikooltjes; ze zijn eigenlijk lid van de Gemmifera-koolgroep. Deze kolen worden gekweekt vanwege hun eetbare toppen en krijgen hun naam mogelijk uit Brussel, België, waar ze mogelijk zijn ontstaan en erg populair zijn.
Voorouders van de moderne spruitjes werden hoogstwaarschijnlijk gekweekt in het oude Rome, maar de spruiten die we vandaag kennen en waar we van houden, werden waarschijnlijk al in de 13e eeuw in België gekweekt. Spruitjes, een kleine bladgroente, zitten boordevol eiwitten, vitamines, vezels en nog veel meer voedingsstoffen.
Spruitjes, al jaren een hoofdbestanddeel van België, zijn populair geworden vanwege hun hoge voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken.
Voedingswaarde en Gezondheidsvoordelen van Spruitjes
Hoe ze ook komen, spruitjes kunnen u een uitstekende bron van voedingsstoffen bieden. Deze groenten zitten boordevol goede dingen van de aarde en de natuur en zijn perfect gemaakt voor het behoud van gezondheid en welzijn. Rauw zijn spruitjes een uitstekende bron van vitamine C en K en bevatten ze goede hoeveelheden B-vitamines zoals vitamine B6, foliumzuren en andere essentiële mineralen.
Ze zijn ook een goede bron van eiwitten en voedingsvezels en bevatten absoluut geen cholesterol. Net als kool kunnen ze een overactieve darm veroorzaken als ze te veel worden gegeten, dus het is belangrijk om ze met mate te eten. Ze maken je niet alleen extra regelmatig, maar kunnen ook gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze te veel worden gegeten.
Spruitjes zijn ook een geweldige bron van vitamine A, een antioxidant die nodig is voor het behoud van gezonde slijmvliezen, de huid en het bevorderen van een optimale gezondheid van de ogen. Het is bekend dat voedingsmiddelen en groenten die rijk zijn aan vitamine A bescherming bieden tegen sommige vormen van kanker, zoals mondholte en longkanker. De mate van kankerbescherming in spruitjes wordt nog steeds uitgebreid onderzocht, maar veelbelovende bevindingen wijzen erop dat deze groente kankerverwekkende stoffen helpt bestrijden en het lichaam van veel gifstoffen reinigt.
Spruitjes zijn ook een van de belangrijkste plantaardige bronnen van vitamine K, wat het beste is voor de gezondheid van de botten en het voorkomen van ziekten en aandoeningen van de botten zoals osteoporose. Naast deze voedingsstoffen zijn spruitjes een uitstekende bron van de volgende mineralen: koper, ijzer, mangaan, calcium, kalium en fosfor.
In tegenstelling tot sommige granen en ander plantaardig voedsel, worden spruitjes niet per se gebruikt voor specifieke problemen. Dit komt omdat ze zo rijk zijn aan vitamines en mineralen – ze zijn gewoon een zeer voedzame aanvulling op elk dieet.
Zoals eerder vermeld, helpen spruitjes bij een aantal gezondheidsproblemen en bieden ze het lichaam de ondersteuning die het nodig heeft om sterke botten op te bouwen, gifstoffen en kankerverwekkende radicalen en agentia te verwijderen, de stofwisseling te reguleren, sterke spieren te bevorderen, het bloed van zuurstof te voorzien, en veel, veel meer. Deze superfoods zijn een alleskunner die een optimale gezondheid en welzijn bevordert.
Hoe Ze Worden Voorbereid
Spruitjes aan uw dieet toevoegen is ongelooflijk eenvoudig omdat ze op zoveel verschillende manieren kunnen worden bereid. Oven geroosterde spruitjes; roergebakken, gebakken, geraspte spruiten, parmezaanse spruiten, gepaneerde en rauwe spruiten zijn slechts een paar manieren om deze groenten te bereiden. Er zijn veel ovengeroosterde recepten die gemaakt kunnen worden met verkruimeld spek, ui en verse knoflook.
Ze kunnen ook worden toegevoegd aan soepen, salades, ovenschotels, pastagerechten, groentebroodjes en als garnering rond gevogelte en vis. Er is echt geen goede of foute manier om deze te maken, dus zoek gewoon een recept dat je intrigeert en ga aan de slag!
Gemaakt Door De Natuur, Gemaakt Voor Jou
Hoewel spruitjes misschien een slechte reputatie hebben gekregen toen je een kind was, kun je ze nu met nieuwe ogen bekijken. Deze kleine groenten zijn helemaal goed voor je met alleen maar voordelen voor je lichaam en welzijn. Als ze met mate worden gegeten, zullen deze schoonheden je regelmatig houden, je een goed gevoel geven en je inspireren om een gezond dieet voor hen en hun gezondheidsvoordelen te creëren. Mam zei altijd: eet je groenten, en ze had gelijk!