De natuur herinnert ons er keer op keer aan hoe goed het is om voedzaam en gezond voedsel te creëren dat mensen kunnen consumeren. Waarom zo velen van ons naar fabrieksafval grijpen, is een raadsel, wanneer we de perfecte plantenvoedselpareltjes van de natuur tot onze beschikking hebben, en boekweit is daar een perfect voorbeeld van.
Wat is Boekweit?
Landbouwers noemen het een pseudograan. Hoewel de naam iemand doet geloven dat de boekweitplant een korrel oplevert, de vrucht van een grasplant met een harde buitenkant of romp, is dat niet het geval. Het is eigenlijk een soort struikachtige plant afkomstig uit de gematigde streken van Oost-Azië. De boekweitplant is heldergroen, met brede hartvormige bladeren en witte bloemen, en de zaden worden geoogst voor gebruik.
De plant heeft de neiging om kort en breed te zijn en vormt gemakkelijk een opmerkelijke bodembedekking. De teelt ervan in China gaat terug tot 1000 na Christus.
Momenteel wordt boekweit wereldwijd verbouwd en het meeste groeit in China, Japan en Noord-Amerika. Er zijn meer dan 14 soorten van de plant, waarvan er twee gekweekte soorten zijn en de overige in het wild.
Voedingswaarde
Boekweit bevat een rijk voedingsprofiel van eiwitten, mineralen en vezels.
• Het gehalte aan koper, zink en mangaan is hoger dan in andere graankorrels. De aanzienlijke biologische beschikbaarheid van koper, zink en kalium maakt boekweit ook een wenselijke aanvulling op elk dieet. Bovendien bevat boekweit geen gluten, dus mensen met glutengevoeligheden of -intolerantie kunnen veilig puur boekweitmeel, grutten en grutten consumeren.
• Het eiwitgehalte van boekweit overtreft dat van haver, een van de beste plantaardige bronnen voor eiwitten. Het eiwitgehalte omvat alle acht essentiële aminozuren met een sterke concentratie lysine op zes procent van het voedingsprofiel.
• Boekweitkorrels bevatten grote hoeveelheden vitamine B-complex, vooral riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
• De granen bevatten een hoog gehalte aan oplosbare en onoplosbare vezels, wat helpt bij de spijsvertering en eliminatie.
• Glutenvrij dus ideaal voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.
Gezondheidsvoordelen Boekweit
Mensen halen veel gezondheidsvoordelen uit het toevoegen van boekweit aan hun dieet.
• Het is goed voor diabetici. Het hoge vezelgehalte vertraagt de opname van glucose in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel gezond blijft en mogelijk A1C wordt verlaagd.
• Het ondersteunt het immuunsysteem. Koper, zink en kalium zijn belangrijke mineralen voor het opbouwen en behouden van een gezond immuunsysteem. Koper ondersteunt ook de aanmaak van rode bloedcellen.
• Het helpt de gezondheid van het hart. Het magnesiumgehalte van boekweit helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het opbouwen van een evenwichtig cholesterolgehalte.
• Boekweit bestrijdt ontstekingen, een voorloper en symptoom van veel systemische ziekten. De polyfenolen, in water oplosbare plantenpigmenten met antioxiderende eigenschappen, die in boekweit worden aangetroffen, bestrijden ontstekingen en disfunctionele stolling in bloedvaten.
Aankoop en voorbereiding
De zaden van de plant worden op verschillende manieren geoogst en verwerkt om ze voor verschillende doeleinden beschikbaar te maken. Nadat de schil van de driezijdige driehoekige zaden is verwijderd, kunnen ze aan granen worden toegevoegd, grof gemalen tot grutten, fijngemalen tot bloem of worden geroosterd om kasha te maken.
Bereidingsmethoden voor boekweitgrutten en kasha omvatten koken, stomen en bakken. De gerechten hebben dezelfde rol in maaltijden als aardappelen of rijst. Boekweitmeel kan ook worden toegevoegd aan sauzen en jus om ze dikker en extra kleur te geven.
Andere toepassingen voor boekweit zijn onder meer:
• Honingbijen voorzien van nectar die ze veranderen in een donkere honing met een sterke smaak
• Een onderdeel van veevoeder te gebruiken in combinatie met maïs, gerst of haver
• Als bodembedekker om onkruid te voorkomen voordat een ander gewas wordt geplant
• Als kunstmestgewas om onder te ploegen om voedingsstoffen en vocht terug te voeren naar de grond voor de volgende aanplant
Conclusie
Boekweit is een veelzijdige en voedzame plant. Dit glutenvrije en voedzame voedsel groeit snel waardoor het een overvloedige voedselbron is. Sommige mensen krijgen huiduitslag als ze boekweit eten, dus controleer jezelf op gevoeligheid.
Boekweit is overal verkrijgbaar en leent zich voor een verscheidenheid aan bereidingen, zoals ontbijtgranen, pappannekoeken, graansalades, pilafs, Aziatische Soba-noedels, snacks en gebak.
Als je de smaak van boekweit te zwaar of te bitter vindt, probeer het dan te mengen met andere granen.