Is Chocolade Gezond? 7 Gezondheids Feiten!


Chocolade is niet altijd bepaald gezond. Het is rijk aan suiker en vet, en er zijn enkele onderzoeken die aangeven dat het het risico op obesitas kan vergroten. Veel mensen zijn het echter niet eens. Er is geen goed antwoord als het gaat om de gezondheidsvoordelen van chocolaatjes. Er zijn enkele voordelen, evenals nadelen, om regelmatig chocolade te eten.https://fitdoen.nl/gezondheidsvoordelen-pure-chocolade/ zitten vooral in de rauwe cacao en de cacao nibs en hele pure chocolade, niet in de repen chocolade die je in de supermarkten vindt.

Chocolade Met Flavonoïden

Flavonoïden in chocolade zijn krachtige antioxidanten die de gezondheid van bloedvaten ondersteunen. Ze verhogen antioxiderende en ontstekingsremmende verdedigingen en helpen uw lichaam om meer stikstofoxide te produceren, wat ontspanning van bloedvaten veroorzaakt, wat op zijn beurt resulteert in een verhoogde bloedstroom. Deze eigenschap wordt geassocieerd met een verminderd risico op coronaire hartaandoeningen en coronaire hartaanvallen.

Het eten van kleine hoeveelheden chocolade kan u helpen de flavonoïde voordelen te krijgen die u nodig hebt. Vergeet echter niet dat de calorieën en vet in chocolade moeten worden afgewogen tegen de hoeveelheid flavonoïden erin. Een ons donkere chocolade met 70 tot 85 procent cacao vaste stoffen bevat ongeveer 170 calorieën en 12 gram vet. Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van chocolade is het suikergehalte. Een enkele stukje  melkchocolade heeft bijna twee keer de suiker en het dubbele van het vetgehalte van pure chocolade.

Flavonoïden zijn aanwezig in hoge niveaus in donkere pure chocolade. Deze verbindingen worden geproduceerd tijdens de verwerking van cacaobonen. Niet alle chocolade bevat echter flavonoïden. Deze antioxidanten kunnen worden verwijderd door cacaopoeder te verwerken met een alkali.

Chocolade Met Een Hoog Vetgehalte

Het hoge vetgehalte in chocolade is gezond en heeft een gunstig effect op het hart. Het bevat de hierboven genoemde flavonoïden, waarvan is aangetoond dat ze hart-gezonde eigenschappen hebben. Maar veel van deze verbindingen worden tijdens de productie uit chocolade verwijderd. Bovendien is bekend dat melk de absorptie van flavonoïden remt, dus je moet pure chocolade nemen met een hoog cacaogehalte.

Cacaoflavanolen bleken ook meer gezondheidsvoordelen te hebben, die verband houden met een verhoogde bloedstroom in het hart en de hersenen. Deze flavonoïden zijn te vinden in veel plantaardige voedingsmiddelen, maar chocolade is er bijzonder hoog in. Andere planten die rijk zijn aan flavonoïden zijn thee, druiven en wijn. Sommige soorten chocolade bevatten meer flavonoïden dan andere, dus probeer te kiezen voor degenen met een hoog cacaogehalte. Vermijd echter chocolade met andere vet ingrediënten, die hoger kunnen zijn in verzadigde en transvetten.

Een typische chocoladereep heeft een paar honderd calorieën. De totale calorieën kunnen echter hoger zijn als de reep ook noten bevat. Toch is het consumeren van chocolade gunstig als ze met mate worden gegeten. Het eten van een of twee kleine stukjes chocolade per dag zal uw gezondheidsvoordelen vergroten. Chocolade zal ook je humeur stimuleren als het bewust, zonder overmaat, wordt gegeten.

pure chocolade gezond hoeveel mag je per dag

Chocolade Met Een Laag suikergehalte

Als je een zoetekauw bent, vraag je je misschien af of het lage suikergehalte in chocolade gezond is. Hoewel het waar is dat chocolade flavonoïden bevat, waarvan is aangetoond dat ze het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten, is het belangrijk op te merken dat als je diabetes hebt, je je chocoladeconsumptie moet beperken tot kleine porties. Je kunt veel beter cacaonibs eten, daar zit doorgaans geen toegevoegde suikers in

Chocolade bevat veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten en vezels. Het is ook een goede bron van mineralen. Het is ook rijk aan flavonoïden, die antioxidanten zijn. Het heeft zelfs meer antioxidanten dan de meeste groenten en fruit. Het is ook in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder lagere cholesterol en bloeddruk, en stressverlichting.

Eén studie suggereert dat chocolade repen gezonder kunnen worden gemaakt door het suikergehalte te verlagen. Re Formulering van suikerhoudende producten is echter duur en wordt vaak belemmerd door smaak van de consument. Ondanks deze inspanningen is het suikergehalte in chocoladeproducten in het VK sinds 1992 met bijna twee derde toegenomen. De onderzoekers van Queen Mary University of London analyseerden het suikergehalte en de energie-inhoud van chocoladeproducten in het VK tussen 1992 en 2017 en ontdekten dat het suikergehalte van 23 chocolade-gebaseerde producten in die periode met 63% toenam.

pure chocolade is gezond maar hoeveel mag je per dag?
cocoa boon

Chocolade Met Een Laag Caloriegehalte

Er zijn veel gezondheidsvoordelen aan het eten van caloriearme chocolade, inclusief het feit dat het rijk is aan antioxidanten die flavonoïden worden genoemd. Cacao is buitengewoon hoog in flavanolen, maar er zijn ook chocoladerepen gemaakt van andere planten zoals thee, druiven, grapefruit en wijn. Sommige vormen van chocolade zijn hoger in antioxidanten dan andere, dus zoek naar chocoladerepen met een hoge concentratie niet vette cacao vaste stoffen. Maar wees op uw hoede voor chocoladerepen gemaakt met andere ingrediënten, omdat deze schadelijke verzadigde vetten en transvetten kunnen bevatten.

De beste chocolade voor je gezondheid is pure chocolade, die minimaal 70 procent cacao bevat. De lichtere variëteiten bevatten meer suiker en cacaoboter en ze zijn niet zo gezond als donkere pure chocolade. Donkere pure chocolade bevat ook lager in verzadigd vet. Donkere chocolade is het beste voor mensen die proberen af te vallen en/of naar hun taille kijken.

Chocolade is Goed Tegen Reflux

Er zijn een aantal redenen waarom chocolade goed is voor reflux. Ten eerste vertragen vetrijke voedingsmiddelen zoals chocolade het legen van de maag, waardoor maagzuur niet de slokdarm omhoog kan stijgen en aan gevoelig weefsel wordt blootstelt. Chocolade is ook een goede bron van methylxanthine, een verbinding die het hart stimuleert en glad spierweefsel ontspant. Deze chemische stof is ook gunstig voor de behandeling van astma.

Donkere pure chocolade kan reflux helpen voorkomen. Wanneer het echter te veel wordt gegeten, kan chocolade de symptomen verergeren. Het bevat grote hoeveelheden cafeïne, die de onderste slokdarmsfincter ontspant, waardoor meer zuur uit de maag de slokdarm kan binnenkomen. Bovendien bevat chocolade methylxanthine, een stof die kan leiden tot reflux.

Chocolade kan bij sommige mensen brandend maagzuur verergeren en het vermijden is essentieel voor degenen die aan brandend maagzuur lijden. Het probleem met witte chocolade is dat het meestal vol is met kunstmatige zoetstoffen en suiker. Donkere chocolade heeft echter krachtige antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van symptomen van brandend maagzuur.

Chocolade is Goed Tegen Migraine

In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse geweest in de relatie tussen chocolade en migraine. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van chocolade op dagen dat je een migraine had, de kans vergroot om een migraineaanval te krijgen. Ander onderzoek suggereert dat chocolade juist kan helpen migraine te voorkomen en de frequentie en ernst van uw aanvallen kan verlagen. Of chocolade helpt tegen migraine lijkt te verschillen van geval tot geval, het is iig het proberen waard om te kijken of het helpt bij een volgende migraine aanval.

Chocolade is gezond voor het hart

Sommige studies hebben aangetoond dat het eten van chocolade het risico op hartaanval en beroerte helpt verlagen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat observationele studies vaak misleidend zijn. Alleen omdat iets wordt geassocieerd met een uitkomst betekent niet dat het een oorzaak-en-gevolg relatie is. Om het zeker te weten, is het het beste om een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische studie uit te voeren.

De auteurs van deze studie waren van het Baylor College of Medicine in Houston, Texas. Ze ontdekten dat mensen die minstens drie keer per week chocolade consumeren, een 8% lager risico hadden op geblokkeerde/verstopte slagaders dan degenen die dat niet deden. Een standaardbalk chocolade heeft ongeveer 600 calorieën en 24 gram suiker.

De auteurs van het onderzoek analyseerden gegevens van in totaal 892.095 deelnemers. Na het analyseren van gegevens uit het onderzoek, bleek donkere pure chocolade het cholesterolgehalte in het bloed te helpen verlagen. In het bijzonder is aangetoond dat het de LDL -cholesterolgehalte verlaagt, die gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. 

Recent Posts